Hazerswoude-Rijndijk

Leer Je Eigen Games Maken bij “CoderDojo Hazerswoude-Rijndijk”

Alweer drie jaar geleden begon de stichting Jeugdwerk Hazerswoude-Rijndijk met een nieuw initiatief: de eerste coderdojo-bijeenkomst in dorpshuis De Som, speciaal bedoeld voor kinderen tussen de 7 en 17 jaar oud. Het hoofddoel was om kinderen in contact te brengen met programmeren door gebruik te maken van Scratch. Scratch is een programmeertaal waarmee het maken van games een eenvoudige en leuke bezigheid wordt. Het biedt een laagdrempelige manier om de basisprincipes van programmeren te leren. Via eenvoudig te begrijpen bouwstenen, kun je instructies geven aan je programma. Je stapelt deze bouwstenen op elkaar om complexere instructies te creëren, en je hebt geen kennis van ingewikkelde programmeertalen nodig. Met Scratch leren kinderen vooruit te denken, instructies te geven, te testen en hun instructies te verbeteren, een benadering die zelfs door professionele programmeurs wordt toegepast. Deze instructies worden toegepast op figuurtjes in de game, waardoor ze precies kunnen doen wat de programmeur wil in verschillende situaties.

Je eigen zonnebril ontwerpen
Naast Scratch hebben de kinderen ook de kans om zich te verdiepen in micro:bit. Een micro:bit is een compact programmeerbaar computersysteem dat is ontworpen om zowel kinderen als volwassenen te leren coderen. Het bevat diverse functionaliteiten, zoals een LED-matrix, knoppen en bewegingssensoren, en kan eenvoudig worden geprogrammeerd met behulp van een webgebaseerde programmeeromgeving. Binnenkort zal er ook gestart worden met TinkerCAD, een computerprogramma waarmee je creatieve 3D-tekeningen op de computer kunt maken. Je bouwt deze tekeningen op door verschillende bouwstenen samen te voegen tot een geheel, en uiteindelijk kun je ze zelfs fysiek creëren met behulp van een 3D-printer. Zo zou je bijvoorbeeld een zonnebril kunnen ontwerpen met TinkerCAD en deze vervolgens daadwerkelijk laten produceren met een 3D-printer.

Experimenteren in een veilige omgeving
In de beginfase van deze nieuwe activiteit was het duidelijk dat kinderen eerst moesten wennen. De eerste bijeenkomsten trokken slechts 2 of 3 deelnemers aan. Inmiddels is de programmeerclub echter uitgegroeid tot een maandelijkse dojo, waar tussen de 10 en 15 kinderen regelmatig samenkomen. Een dojo is een gratis, door vrijwilligers geleide, gemeenschapsgerichte computerclub voor jongeren. Iedereen tussen de 7 en 17 jaar is welkom om een dojo bij te wonen en te leren programmeren, websites te bouwen, of apps en games te maken. Dojo’s vormen een ruimte waar jonge kinderen en tieners technologie kunnen ontdekken in een informele, creatieve, veilige en sociale omgeving. Bij CoderDojo willen we kinderen en tieners helpen inzien dat ze met programmeren een positieve toekomst kunnen opbouwen.

In september: programmeren in “De Juffrouw”
Naast de maandelijkse sessies in De Som, staat er ook een bijeenkomst gepland op zaterdag 23 september tussen 13:00 en 14:30 uur in dorpshuis De Juffrouw in Hazerswoude-Dorp. Als CoderDojo aanslaat in Hazerswoude-Dorp, zal stichting Jeugdwerk Hazerswoude-Rijndijk overwegen om een permanente CoderDojo in Hazerswoude-Dorp op te zetten. Dit is echter afhankelijk van voldoende begeleiders (mentoren) en deelnemers. Daarom doen ze een oproep aan inwoners van Hazerswoude-Dorp die affiniteit hebben met programmeren en/of Scratch om zich te melden via coderdojo@jeugdwerk-hazerswoude.nl of door te bellen/appen naar 06 – 83 42 80 41. Op deze manier kan worden bepaald of de try-out in september kan worden omgezet in maandelijkse bijeenkomsten in De Juffrouw.

Aanmelden voor de bijeenkomsten in De Som kan via www.jeugdwerk-hazerswoude.nl/coderdojo. Wil je meedoen als vrijwilliger of deelnemer tijdens de bijeenkomst in dorpshuis De Juffrouw? Stuur dan een e-mail naar coderdojo@jeugdwerk-hazerswoude.nl. Alleen bij voldoende animo onder vrijwilligers en deelnemers kan deze try-out doorgaan.

Dit vind je misschien ook leuk...